Parsat ovat kohta täällä!

Kevätsesongin varmasti halutuimmat herkut, valkoiset ja vihreät parsat, valmistuvat ravintoloissamme monin eri tavoin. Paistettuna, grillattuna, keitettynä – miten sinä nautit parsan mieluiten?

Trattoria Wiklund valmistautuu jo parsasesonkiin.
– Keväinen parsamenumme saa veden herahtamaan kielelle. Menuun alkuun tarjoilemme sekä valkoista että vihreää parsaa grillattuna Hollandaise-kastikkeen kera. Pääruoaksi parsa saa kaverikseen kuhaa ja aterian kruunaa vielä raparperi-pannacotta. Menun ohella tarjolla on myös parsarisottoa tai vaikkapa naudan ulkofileetä parsan seurana, kertoo keittiöpäällikkö Minna Kvarnström Trattoria Wiklundilta.

Trattoria Wiklundin parsamenu on saatavilla 6.4. alkaen. Tutustu! (https://www.raflaamo.fi/fi/turku/trattoria-wiklund-turku)

Vihreä vai valkoinen?

Herkät vihreät parsat ovat kevään suosikkeja, mutta eroa niillä on värin lisäksi? Vihreän ja valkoisen parsan merkittävin ero on se, että valkoinen kasvaa maan alla. Ne ovat siis samaa kasvia, mutta väri riippuu siitä, missä vaiheessa sato kerätään. Vihreä parsa kasvaa maan päällä, valkoinen puolestaan mullan alla. Valkoinen parsa ei näe koskaan auringonvaloa, joka estää sitä tuottamasta lehtivihreää.

Valkoinen parsa maistuu hienostuneemmalta vihreään verrattuna. Jos vihreä parsa on vähän ruohoisen makuinen, valkoinen on makeampi ja siinä on vain vähän karvautta.

Valkoiset parsat ovat paksumpia ja kuituisempia, joten on tärkeää kuoria varresta noin kaksi kolmasosaa ennen herkuttelua.  Perinteisesti vaaleaa parsaa keitetään suolatussa vedessä ja valellaan sulatetulla voilla tai tarjotaan hollandaisekastikkeen kera. Valkoiset parsat voi kuitenkin myös kypsentää grillaamalla tai paistamalla, samoin kuin vihreätkin parsat. Varmista, että keität niitä niin kauan, kunnes ne ovat kypsiä. Vihreän parsan varret ovat niin ohuita, että ne voi hyvin nauttia vähän rapeina, mutta valkoinen parsa on niin paksu, että se tarvitsee kypsentää kokonaan ennen herkuttelua.

Tutustu parsaresepteihin (https://yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/keita-paista-paahda-tai-grillaa-nain-parsan-valmis/5OhagYxkrVTeyBl4rOmiQ5)